Is investeren in vastgoed in deze tijden nog interessant?


Deze vraag krijgen wij de laatste weken steeds vaker te horen. Ook niet zo vreemd nu we in een buitengewone situatie verkeren en vele zaken aan het veranderen zijn.
Vanuit Vastgoedkijker gingen wij verder na of een dergelijke investering in immobiliën op dit moment nog wel zo'n verstandige keuze is.

Het wereldbeeld is de laatste maanden sterk veranderd. Toch zien we vaak in dit soort situaties dat mensen teruggrijpen op vaste waardes. Vaste waardes die ons al vaker door labiele, onzekere en ongunstige situaties geholpen hebben. Of het nu gaat om een lokale investering of een tweede woning in het buitenland, de historie leert ons dat de vastgoedsector meermaals heeft laten zien een stabiele, sterke en tijdloze branche te zijn. Daarmee is het dan ook een meer dan waardig alternatief op de onzekere aandelen en obligaties.

Vele mensen die hun zwaar verdiende spaargeld in obligaties en aandelen gestoken hebben, zullen deze zien dalen op het moment. De Covid-19 crisis is meedogenloos hard en heeft een straffe impact op de huidige economie. De vraag naar vastgoed is nog nooit zo hoog geweest als op dit ogenblik. Zeker nu, is het een interessant moment om na te gaan waarom onroerend goed nog steeds van grote waarde is.

Als we Lennert Bille, Salesmanager bij de Vlaamse projectontwikkelaar Chateau Residenties, vragen naar wat hij van de huidige situatie vindt, antwoordt hij:

"Enerzijds zitten we natuurlijk enorm in met de veiligheid van onze klanten en onze eigen mensen die op het terrein zijn. Deze situatie is hoogst uitzonderlijk en vraagt en de regering heeft draconische maatregelen aangekondigd. Anderzijds hebben we ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid als werkgever en ondernemer in Vlaanderen om ervoor te zorgen dat desondanks deze uitzonderlijke situatie we actief blijven en zorgen dat de economie blijft draaien."

Hoe vangen jullie de huidige situatie op met het bedrijf?

"Binnen de groep werken een 300-tal werknemers in de vastgoedontwikkeling en in de toeristische exploitaties zoals de hotels. We werken voor onze projecten samen met veel verschillende aannemers die steeds uit de ruimere omgeving van de werven komen. Het is eigen aan de bouwsector dat de betonmixer nog altijd niet van China kan komen maar liefst geproduceerd wordt in een straal van 50 km rond de werf. Het is dan ook opvallend hoe de bouwwereld oplossingsgericht denkt om toch de werven zoveel mogelijk te laten lopen maar tegelijkertijd de regels rond social distancing naleeft. Zomaar de handdoek in de ring gooien zou ons niet in dank afgenomen worden. Noch van onze klanten, noch van onze leveranciers."

"blijkt ... de drang bij de Belgen en het belang van hun vastgoed aan de Kust nog veel groter is dan tot nu toe al gedacht."

Welke impact heeft dit op de vraag naar vastgoed aan de Kust?

"Toegegeven, de eerste week was chaotisch. Wij zijn reeds 44 jaar actief in vastgoed aan de kust, maar staan toch ook versteld als we in de media vernemen wat mensen allemaal ondernemen om toch maar op hun tweede verblijf aan de kust te geraken. Een eigen stek aan de Kust is voor vele Belgen een droom die ze hun hele leven najagen, met wat we nu zien blijkt dat de drang bij de Belgen en het belang van hun vastgoed aan de Kust nog veel groter is dan tot nu toe al gedacht."

Verder vult Lennert Bille aan met: 
"Het was even creatief zijn om de gesprekken met onze klanten te kunnen laten doorgaan maar dankzij de technologie kunnen we perfect alles digitaal afhandelen. Onze hele structuur is er nu zo op gebouwd dat we zowel de kennismakingsgesprekken als de finale afronding van dossiers digitaal kunnen doen.
We werken met virtuele tours zodat de klanten van in hun tuinstoel kunnen rondwandelen in hun eigen stek aan Zee en alle documenten kunnen ook online getekend worden tijdens een videogesprek. We zien ook dat vele kopers expliciet vragen om alles versneld te laten gaan en kiezen voor een instapklaar appartement en de akte al willen verlijden voor de zomer. Op die manier kunnen ze er al deze zomer van genieten."

Als we op Dhr. Bille zijn visie en expertise af mogen gaan, kunnen we stellen dat er nu zeker ook kansen liggen binnen de vastgoedmarkt.


Naar ons idee is en blijft, ook in de huidige corona tijden, een vastgoedinvestering een sterke optie.
Laat u in ieder geval ten alle tijden juist informeren door een vastgoedkantoor zoals Chateau Residenties.

Sinds 1976 bouwt Chateau Residenties vastgoed op toplocatie aan de Belgische kust.

Op Vastgoedkijker vergelijkt u een waaier aan vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Van hotelvastgoed tot aan tweede verblijven, de slimste vastgoedinvesteringen vindt u op vastgoedkijker!